تعریف سازمان جهانى بهداشت از سلامتی، مفهوم ”بهزیستی“ را بهوجود آورد. پرسشى که اینک پیش مىآید این است: بهزیستى یعنى چه؟ در واقع هیچ تعریف قانعکنندهاى از ”رفاه“، وجود ندارد.
اخیراً روانشناسان اشاره کردهاند ”بهزیستی“ هر فرد یا هر گروه از افراد داراى اجزاء عینى و ذهنى است. اجزاء عینى بهزیستى با آنچه بهطور معمول بهعنوان ”اتاندارد زندگی“ یا ”سطح زندگی“ نامیده مىشود ارتباط دارد و اجزاء ذهنى آن (آنطورى که بهوسیلهٔ هر یک از افراد بیان شده) به ”کیفیت زندگی“ اطلاق مىشود.
سطح زندگی
استاندارد زندگی
کیفیت زندگی
سطح زندگى
یکى از واژههائى که به موازات واژهٔ استاندارد زندگى در نوشتههاى سازمان ملل بهکار مىرود واژهٔ ”سطح زندگى“ است. این وژاه شامل نه جزء است؛ سلامت، مصرف غذا، آموزش، اشتغال و شرایط کار، مسکن، تأمین اجتماعی، پوشاک، تفریحات و فراغت و حقوق بشر. عقیده بر آن است که این ویژگىهاى عینى بر رفاه انسان اثر مىگذارند. ملاحظه مىشود که سلمت مهمترین جزء سطح زندگى است زیرا نقصان آن همواره بهمعناى نقصان سطح زندگى است.
کارشناس امور بهزیستی
متصدیان این شغل عهده دار انجام امورمربوط به مطالعه و بررسی و ارائه طرحهای لازم و تهیه و تدوین قوانین و مقررات مربوط به فعالیتهای (درمانی، اجتماعی، حرفه ای) معلولین اجتماعی و توانبخشی معلولین جسمی و ذهنی و یا ارائه خدمات حمایتی و یا طرح ریزی ،هماهنگی اجراء و سرپرستی فعالیتهای فوق را به عهده دارند .
● نمونه وظایف
۱) مطالعه و بررسی اطلاعات طبقه بندی شده در زمینه آخرین تحقیقات انجام شده ، مسائل معلولین داخل و خارج کشور بمنظور شناخت مسائل معلولین و ارتقاء آگاهی های لازم در این زمینه .
۲) بررسی و اظهار نظر در زمینه صدور مجوز و پروانه بمنظور تاسیس مراکز توانبخشی و مهدهای کودک .
۳) نظارت بر حسن اجرای برنامه های مدون خدمات حمایتی و توانبخشی و ایجاد هماهنگی بین فعالیتهای مراکز تابعه .
۴) همکاری با مراکز پذیرش ، ترخیص ، اشتغال و کاریابی مددجویان و ارائه پیشنهادات لازم در این زمینه .
۵) برقراری ارتباط مستمر با سازمانهای دولتی و نهادهای انقلاب اسلامی و ائمه جماعت و مقامات محلی و ایجاد هماهنگی و جلب همکاری آنان در اجرای برنامه های سازمان .
● بازار کار
متقاضیان تصدی این شغل پس از فراغت از تحصیل می توانند در :
۱) سازمان بهزیستی کشور ،
۲) بنیاد شهید انقلاب اسلامی
۳) بنیاد مستضعفان و جانبازان
اشتغال یابند .
● شرایط احراز
دانشنامه دکترا یا فوق لیسانس یا لیسانس در یکی از رشته های علوم اجتماعی یا علوم انسانی ترجیحاً در رشته های امور توانبخشی ، خدمات اجتماعی ، مدیریت رفاه ، روانشناسی ، مشاوره و راهنمائی یا تعلیم و تربیت .
گواهینامه پایان تحصیلات در یکی از دوره های فوق دیپلم مربوط و کسب تجارب لازم.
سازمان بهزیستى کشور
تشکیل سازمان بهزیستى کشور بهموجب لایحه قانونى مورخ ۱۰/۴/۱۳۵۹ و در جهت تحقق مفاد اصول ۲۲ ۲۱ قانون اساسى ج ۱۱ بوده است. عمده فعالیتهاى این سازمان در چهار بخش زیر مىتوان خلاصه نمود:
بخش اول: خدمات حمایتى
بخش دوم: خدمات توانبخشى
بخش سوم: کارآموزى و بازپرورى اجتماعى
بخش چهارم: پیشگیرى از آسیبهاى اجتماعى
خدمات حمایتى این سازمان را تحت ۶ عنوان زیر مىتوان بیان نمود:
خدمات به افرادى بىسرپرست و نیازمند
خدمات به کودکان بىسرپرست
خدمات به کودکان نیازمند زیر سن دبستان
خدمات به مهاجرین جنگ تحمیلى
برنامه خدمات توانبخشى به معلولین جسمی، فکری، حسى و ذهنى
برنامه کارآموزى و بازپرورى اجتماعى معتادین، زنان تحت ارشاد و بزهکاران و متکدیان.
نقدی برعملکرد سازمان بهزیستی درحیطه ارائه خدمات به معل
بسمه تعالی
نقدی برعملکرد سازمان بهزیستی درحیطه ارائه خدمات به معلولین
متاسفانه معلولیت واقعیت ناخواسته ای است که جوامع مختلف باآن درگیر میباشند واین پدیده نه خوشایند خود معلولین است ونه جامعه.
براساس آمارهای سازمان ملل حدود 10% * جمعیت جهانی با مشکل معلولیت در سطوح واشکال گوناگون مواجه میباشند وبراساس آمار 1375 حدود29/4% * جمعیت کشورما نیز ازاین مسئله رنج میبرد.
آنچه مهم است این واقعیت است که مقدار قابل توجهی ازاین درصدها سرپرست خانوارمیباشند وخواه ناخواه عده ای کثیری از اقشار جامعه با این مسئله روبرو میگردند وهر گونه نابسامانی در وضعیت روحی ومعیشتی واجتماعی معلولین به ناچار تاثیرات گوناگونی برجای خواهد گذاشت.
بنابراین وجود برنامه های دراز مدت وکوتاه مدت درجهت مهار این معضل اجتناب ناپذیر میباشد وبسترهای لازم برای برنامه ریزی دقیق بطور خلاصه می تواند عوامل زیرباشد:
الف- شناخت دقیق نیازها ومشکلات معلولین : که این مسئله محقق نمیشود مگر باهمت خود معلولین وهمکاری آنها با سازمانهای مرتبط به شرطیکه مدیران برنامه ریز این واقعیت را قبول داشته باشند وزمینه های همکاری نخبگان معلول را فراهم آورند.
ب- قانون گذاری وفراهم آوردن زمینه های قانونی درجهت واقعیت عملی بخشیدن به مشکلات شناسایی شده
ج- مدیریت مبتنی بر ایثار واصول انسانی درحدی که مدیران کلان به مراحل بالای رشد اخلاقی رسیده باشند ومفهوم خدمت خالصانه را درک کرده باشند.
د- فراهم آوردن سیستم ارزشیابی وبازرسی واقعی مبتی بر معیارهای اخلاقی قاطع درجهت پی گیری وتعقیب مستمر فعالیتها
دراین راستا تنها سازمانی که به طور جدی معلولین را زیر نظردارد سازمان بهزیستی وتا حدود کمتری کمیته امداد میباشد. اولین مسئله دراین حیطه قطعا" هماهنگی ارگانها وسازمانهای مرتبط میباشد که درغیر اینصورت شاهد به هدررفتن انرژیها واقدامات متداخل خواهیم بود.
به نظر من که با دوستان معلول زیادی رابطه داشته ام در هر چهار محور مرتبط با برنامه ریزی شاهد مشکلات عمیق میباشیم وهمین عوامل هم است که به جای اینکه معلولین مارا مستقل بار آورد به مددجوی مستمری بگیر تبدیل کرده است .